Vaisiai kaip mėsos pakaitalas? Taip, kai tai yra jackfruit. Šis masyvus medžio vaisius keičia savo skonį nuo saldaus ir pikantiško, priklausomai nuo to, kiek jis prinokęs.
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Dietologė Mira Ilic, RD, LD, paaiškina jackfruto naudą sveikatai ir kaip jį įtraukti į savo mitybą.
Kas yra jackfruit?
Mokslinis jackfruto pavadinimas yra Artocarpus heterophyllus. Džekfrutai yra atogrąžų medžių vaisiai, auginami Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje. Po stora, nelygia žieve yra dygliuotas minkštimas, kurį galite valgyti žalią arba virtą įvairiuose patiekaluose.
Džekfrutas yra didžiausias medžių vaisius pasaulyje, sveriantis iki 40 svarų ar daugiau. Laimei, jums nereikia mesti šio didžiulio vaisiaus į pirkinių krepšelį. Kai kuriose sveiko maisto parduotuvėse nuluptų ir supjaustytų jackfrutų porcijos yra maišeliuose arba skardinėse, paruoštos gaminti ar valgyti.
Ar jackfruit sveika?
Kaip ir daugelyje vaisių, jackfrutuose yra šiek tiek skaidulų, reikalingų sveikam virškinimui, ir labai mažai riebalų. 100 gramų jackfruto porcijoje yra:
- 95 kalorijos.
- 2 gramai baltymų.
- 0,6 gramo riebalų.
- 3 gramai skaidulų.
Džekfrutuose taip pat yra vitaminų, mineralų ir fitocheminių medžiagų, kurios turi naudos sveikatai. Tai geras šaltinis:
- Vitamino C.
- Piridoksinas (vitaminas B6).
- Niacinas (vitaminas B3).
- Riboflavinas (vitaminas B2).
- Folio rūgštis (vitaminas B9).
- Kalcis.
- Magnis.
- Kalis.
- Fosforas.
„Kalio, skaidulų ir antioksidantų derinys gali būti naudingas širdies sveikatai”, – sako Ilicas. „Jackfrutuose taip pat yra flavonoidų ir lignanų, augalinių junginių, kurie gali padėti kovoti su uždegimu.
Džekfrutų nauda sveikatai nėra naujas atradimas. „Senovės žmonės jackfrutą naudojo kaip vaistą“, – sako Ilicas. „Liaudies medicinoje, kur auginami jackfrutai, žmonės juos naudojo dėl antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių. Tačiau jokie dideli tyrimai neįrodė, kad jis turi gydomąją vertę, todėl nenaudokite jo sveikatos būklei gydyti.
Džekfrutai kaip veganiška kiauliena
Kai jackfruit yra neprinokę, jis turi neutralų skonį, kuris puikiai dera su pikantiškais patiekalais. Neprinokusį jackfrutą galite naudoti vegetariškame karyje ir vietoje tofu ar avinžirnių.
Tačiau didžiausias džekfruto šlovės reikalavimas yra jo sugebėjimas imituoti ant grotelių keptą mėsos sumuštinį. „Dėl dygliuotos džekfruito tekstūros jis yra geras veganiškas kiaulienos ar vištienos pakaitalas“, – sako Ilicas. „Viename puodelyje baltymų yra mažiau nei 3 gramai, todėl baltymų yra daug mažiau nei mėsoje. Turėkite tai omenyje, atsižvelgdami į baltymų šaltinius savo mityboje.
Ieškokite pakuočių, kuriose jackfrutas pažymėtas kaip „jaunas“ arba „supakuotas sūryme“. Šie žodžiai rodo, kad jis neprinokęs ir tinkamas kaip mėsos pakaitalas.
Prinokęs jackfruitas: saldus ir vaisinis
Prinokusių jackfrutų saldus atogrąžų vaisių skonis puikiai tinka kaip užkandis arba dedamas į saldžius patiekalus. Prinokęs skonis panašus į kitus tropinius vaisius, tokius kaip bananai, mangai ar ananasai.
Jei bandote prinokusį jackfrutą, naudokite jį kaip ir kitus atogrąžų vaisius. Patiekite kaip sveiką desertą arba pridėkite prie kokteilio.
Venkite jackfrutų, jei turite alergiją ar CKD
Džekfrutą saugu valgyti ne visiems. „Jei turite alergiją lateksui ar beržo žiedadulkėms, venkite jackfrutų“, – sako Ilicas. „Abi šios alergijos gali turėti kryžminę reakciją su jackfruit“.
Džekfrutuose taip pat yra daug kalio, kuris gali būti žalingas žmonėms, sergantiems lėtine inkstų liga (LIL) arba ūminiu inkstų nepakankamumu. Žmonėms, sergantiems šiomis ligomis, gali išsivystyti hiperkalemija, jei jie valgo daug kalio. Hiperkalemija yra kalio kaupimasis kraujyje, kuris gali sukelti silpnumą, paralyžių ir širdies priepuolį.
Ar turėtumėte pabandyti jackfruit?
Jame gausu vitaminų ir mineralų, džekfrutai gali būti sveikas jūsų mitybos papildymas. „Daugelis žmonių mėgsta jackfrutą kaip mėsos pakaitalą, nesvarbu, ar jie veganai, ar ne“, – sako Ilicas. „Daugelis amerikiečių jau linkę valgyti per daug mėsos, todėl visada verta išbandyti sveiką mėsos pakaitalą.