Autorius: Laura Jeffers, MED, RD, LD
Cleveland Clinic yra ne pelno siekiantis akademinis medicinos centras. Reklama mūsų svetainėje padeda palaikyti mūsų misiją. Mes neremiame ne Klivlendo klinikos produktų ar paslaugų. politika
Kiekvienais metais išgirstame vieną ar du pranešimus apie per didelius maisto produktų kiekius, kad būtų saugūs. Daugeliu atvejų pavojus kyla tik konkrečiame geografiniame regione, tačiau kartais tai yra problema, kuri paliečia visą tautą.
2012 m. Maisto ir vaistų administracija (FDA) pranešė, kad dviejuose dalykuose, kuriuos daugelis iš mūsų dažnai valgome – ryžiuose ir vištienoje, yra per daug arseno. Kiekis buvo per žemas, kad būtų laikomas oficialia grėsme, tačiau arseno buvimas maiste visada kelia susirūpinimą.
Arsenas yra metalinis mineralas iš žemės plutos, patenkantis į dirvą ir vandenį per trąšas ir pesticidus. Organinės formos yra mažiau toksiškos nei neorganinės. Nepriklausomai nuo jo formos, kyla klausimas, ar galite jaustis saugūs valgydami maistą, kuriame yra net mažas arseno kiekis.
Arsenas ryžiuose
Galbūt to nežinote, bet tikriausiai kasmet suvalgote daugiau nei 20 svarų ryžių. Tai gali būti sušiai, ryžių pudingas, ryžių pienas arba tiesiog ryžiai, kurie yra patogaus maisto vakarienės dalis. Šie balti arba rudi grūdai užima tradicinę vietą prie mūsų pietų stalo, tačiau jie taip pat lengviau pasisavina neorganinį arseną nei kiti įprastai valgomi maisto produktai.
Reguliarus arseno poveikis, net ir esant nedideliam kiekiui, gali šiek tiek padidinti šlapimo pūslės, plaučių ir odos vėžio, taip pat širdies ligų ir 2 tipo diabeto riziką. Tai taip pat gali turėti neigiamos įtakos augančia kūdikio imuninei sistemai.
Naujausi tyrimai įvertino arseną mūsų ryžių tiekime ir nustatė, kad didžioji jo dalis, laimei, yra ekologiška. Lygiai pastaraisiais metais pakilo, tačiau jie vis dar nėra pakankamai aukšti, kad FDA susirūpintų. Tai reiškia, kad vis dar nėra federalinio arseno kiekio apribojimo mūsų ryžių tiekime.
Kaip saugiau valgyti ryžius
Valgykite mažiau ryžių. Jei nerimaujate, siūlau suvalgyti tik pusę rekomenduojamos dienos ryžių normos ir įvairesnių grūdų.
Nuplaukite ryžius. JAV ryžių fondas pataria prieš verdant nuplauti žalius ryžius ir naudoti 1–6 puodelių ryžių ir vandens santykį, po virimo nusausinti vandens perteklių.
Žinokite, kurios baltųjų ryžių rūšys laikomos saugiausiomis. Apskritai baltuosiuose basmati ryžiuose iš Kalifornijos, Indijos ir Pakistano, taip pat JAV suši ryžiuose neorganinio arseno kiekis yra perpus mažesnis nei kitų rūšių ryžių. Tačiau visi ryžiai – išskyrus sušius ir greitai paruošiamus – iš Arkanzaso, Teksaso, Luizianos ir daugumos kitų JAV vietovių turėjo didžiausią neorganinio arseno kiekį.
Apribokite vaikų gėrimų su ryžiais vartojimą. Ryžių turinčių gėrimų neorganinio arseno kiekis yra vienas didžiausių, todėl jaunesniems nei 5 metų vaikams jų reikėtų duoti saikingai.
Atidžiai rinkitės ruduosius ryžius. Nors rudieji ryžiai turi daugiau maistinių medžiagų nei baltieji ryžiai, tyrimais nustatyta, kad ruduosiuose ryžiuose yra maždaug 80 % daugiau neorganinio arseno. Rudieji basmati iš Kalifornijos, Indijos ir Pakistano yra geriausi variantai, turintys trečdaliu mažiau arseno nei kitų rūšių rudieji ryžiai.
Išbandykite kitus grūdus. Pasak JAV ryžių fondo, yra grūdų be glitimo ir glitimo, kuriuose beveik nėra neorganinio arseno. Pavyzdžiui, į savo racioną galite įtraukti burnočių, grikių, sorų ir polentos (arba kruopų), taip pat bulguro, miežių ir farro.
Problema su vištiena
Tačiau ryžiuose esantis arsenas veikia ne tik grūdus. Jis patenka į jūsų vakarienės lėkštę kitu būdu – per vištieną, kuri valgo ryžius kaip pašarą.
Arsenas buvo pradėtas naudoti vištienos pašarams 1940-aisiais, siekiant pagerinti raumenų augimą, kovoti su ligomis ir padaryti mėsą rausvesnę. Didžioji dalis arseno išsiskiria, tačiau dalis patenka į vištienos mėsą.
2014 m. FDA paragino iš vištų pašaro pašalinti gyvūnams skirtą vaistą Roxarsone, sakydama, kad jis gali virsti neorganiniu arsenu. Tačiau jo pašalinimas iš rinkos yra nuolatinis procesas.
Roksarsono pašalinimas iš vištienos pašaro gali turėti didelės įtakos mūsų sveikatai Jungtinėse Valstijose. Remiantis 2006 m. Žemės ūkio ir prekybos politikos instituto ataskaita, metinis vištienos suvartojimas vienam Amerikoje nuo 1965 iki 2013 metų šoktelėjo 250 procentų ir šoktelėjo nuo 33,7 svaro iki 83,1 svaro. Ta pati ataskaita taip pat atskleidė, kad 70 % iš 8,7 milijono viščiukų, auginamų maistui, valgė pašarus, kurių sudėtyje yra roksarsono.
Tuo tarpu, jei mažas arseno kiekis vištienoje vis tiek kelia nerimą, galite rinktis kitus baltymų šaltinius, įskaitant žuvį, pupeles ir tofu.
Tačiau vištienos nerekomenduoju išbraukti iš dietos. Valgau jį reguliariai ir valgysiu toliau kaip subalansuotos ir įvairios mitybos dalį.
https://futuresnutrition.de/blogs/news/zweck-von-vitamin-d3
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-bewirkt-vitamin-d3
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-der-unterschied-zwischen-vitamin-d-und-vitamin-d3
https://futuresnutrition.de/blogs/news/was-ist-vita-cholecalciferol
https://futuresnutrition.de/blogs/news/warum-verschreiben-arzte-vitamin-d2-anstelle-von-d3
https://futuresnutrition.de/blogs/news/wie-gefahrlich-ist-ein-vitamin-d-mangel